Whatsapp
Whatsapp
Bel mij terug
Bel mij terug
Contact
Contact
 

Streaming audio

Tegenwoordig zien we overal waar we komen mobiele apparaten om ons heen. Ook in de HiFi branche wordt niet stil gezeten. Maar wat is streamen nu eigenlijk, hoe werkt het en welke apparaten zijn er geschikt voor?

Wat houdt audio streamen in?

Streamen houdt in dat je bestanden afspeelt op of via een apparaat zonder dat deze bestanden daadwerkelijk op dit apparaat staan. Zo kun je bijvoorbeeld bestanden die in je iTunes-muziekbibliotheek staan toegankelijk maken voor andere apparaten in je thuisnetwerk. Behalve streamen over het thuisnetwerk kun je ook draadloos muziek streamen via andere technologieën zoals AirPlay (van Apple), Bluetooth en NFC afhankelijk van de apparatuur die je gebruikt.

Welke technologieën zijn er zo al?
Welke technologie u kunt gebruiken is afhankelijk van het apparaat dat u gebruikt;

Bluetooth
Dit is een draadloze verbinding op korte afstand tussen 2 apparaten bijvoorbeeld een smartphone en Bluetooth speaker. Hiermee streamt u bijvoorbeeld muziek op uw device, of van een online streamingdienst.

NFC
Deze afkorting staat voor Near Field Communication, het is een snelle draadloze manier om binnen een straal van 10 cm kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen.

WiFi
Dit is een draadloze internetverbinding binnen uw thuisnetwerk. Er zijn verschillende apparaten waar u naar toe kunt streamen. Bijvoorbeeld een receiver met netwerkfuncties, een netwerkstreamer of een multi-room systeem zoals HEOS by Denon, Bluesound of Sonos.

AirPlay
Deze streamingstechnologie van Apple maakt het mogelijk om vanaf een Apple product te streamen via het WiFi netwerk naar een apparaat dat Apple Airplay ondersteund.

De geluidskwaliteit van streamen
Het streamen van audio kan in hoogwaardige kwaliteit, maar de kwaliteit van het geluid is sterk afhankelijk van de bron. Wanneer je muziekbestanden van een lage kwaliteit mp3 streamt, blijft de kwaliteit laag, zelfs wanneer je over de beste apparatuur beschikt. Vandaar dat het dus ook belangrijk is om in een zo hoog mogelijke kwaliteit te streamen, bij de meest bekende streamingsdienst: Spotify kan je bijvoorbeeld instellen dat je in 320kbps mp3 bestanden wil streamen. Maar met ongecomprimeerde bestanden zoals WAV, Flac of AIFF, ben je verzekerd van een nog hoogwaardigere geluidskwaliteit. Voor de echte muziekliefhebber kan het wel eens de moeite waard zijn om een kijkje op de website van Tidal te nemen, via deze streamingsdienst luistert u uw favoriete nummers in cd kwaliteit.

Multiroom: vul je huis met geluid
Er zijn steeds meer totaaloplossingen te vinden, om je hele huis draadloos van muziek te voorzien. Je plaatst bijvoorbeeld een speaker in de woonkamer maar wil ergens anders in huis ook kunnen genieten van je muziek. Het enige wat je dan hoeft te doen is uitbreiden met nog meer speakers, heeft u nog een bekabelde HiFi-installatie dan zijn ook hier apparaten voor te krijgen zodat overal in huis naar dezelfde muziek kan luisteren, of naar afzonderlijke muziek in de verschillende ruimtes. Merken als Sonos, HEOS by Denon, en Bluesound bieden hier volop oplossingen in.

Verschillende streaming systemen

Streaming audio
Streaming audio
Sonos

Sonos

Sonos is het oorspronkelijke multiroom-systeem voor het hele gezin en alle kamers in huis. Het is erg gebruiksvriendelijk. Sonos heeft het grootste aanbod spelers, met onder andere een soundbar voor de televisie en een draadloze subwoofer. Sonos is het meest bekende multiroom-systeem dat er is, een eenvoudige en erg veelzijdige oplossing.

Bluesound

Bluesound

Bluesound is het complete multiroom-systeem voor echte muziekliefhebbers. Bluesound biedt geweldige hifi-kwaliteit, de mogelijkheid om hoogwaardige bestanden van 24-bit af te spelen, en het werkt heel eenvoudig! Spotify gebruik je door middel van Spotify connect, je kunt je CD-collectie rippen met de Bluesound Vault zo is je computer dus niet nodig. Je kunt muziek afspelen in meerdere kamers. Bovendien kan Bluesound worden geïntegreerd in verschillende versterkers en home cinema-receivers van NAD met de speciaal ontwikkelde Bluos module.

Heos by Denon

Heos by Denon

HEOS is ontworpen door Denon, een van de oudste hifi-merken ter wereld. De HEOS-app heeft een erg fraai vormgegeven gebruikersomgeving en de geluidskwaliteit is imponerend, of je nu kiest voor een alles-in-één-luidspreker of een meer indrukwekkende hifi-oplossing voor bijvoorbeeld je bestaande stereo of surroundopstelling.

Harman Kardon Omni

Harman Kardon Omni

In navolging van o.a. Denon met het Denon HEOS systeem komt nu ook Harman Kardon met een draadloos HD multi-room systeem, genaamd: Harman Kardon Omni. De line-up bestaat uit de Harman Kardon Omni 10, Harman Kardon Omni 20 en de Harman Kardon Adapt. De Harman Kardon Omni 10 en 20 zijn de draadloze speakers welke u samen of los kunt gebruiken in één of meerdere kamers. De speakers zijn te verkrijgen in de kleuren wit en zwart.