Whatsapp
Whatsapp
Bel mij terug
Bel mij terug
Contact
Contact
 

Focal Sopra Serie

De nieuwe High End lijn van Focal is een feit met de Focal Sopra Nº1 en de Focal Sopra Nº2. Met de introductie van deze serie heeft Focal weer een nieuwe mijlpaal bereikt in geluidsweergave.

Sopra brengt vervorming terug

Het menselijk gehoor is het gevoeligst voor hoge en middentonen. Juist daarom concentreert Focal zich op deze tonen. Met de introductie van de W conus heeft focal al veel winst geboekt. Nu komt Focal met drie belangrijke verbeteringen die nu eens niet eerst in de kostbaarste lijn worden geïntroduceerd.

TMD ophanging (Tuned Mass Damper)
De conus is opgehangen aan de korf door middel van een ring. Deze zichtbare buitenring moet de beweging van de conus dempen waardoor er geen natrillingen ontstaan. Deze nieuwe technologie bevat twee speciale ribbels die qua gewicht precies zijn bemeten om de conus met tegengewicht te dempen, hierdoor neemt de doorloop in frequentie met zo'n 3 kHz toe. Het punt net voordat de tweeter het moet overnemen (rond de 2kHz) krijgt tot wel 50% minder vervorming. Zo wordt de frequentierespons vlakker en de duidelijkheid neemt toe.

NIC magnetisch circuit (Neutral Inductance Circuit)
De aandrijving van de conus is de motor, het samenspel tussen de stroom die door de spoel gaat en de vaste magneet. Waar men rekening mee moet houden zijn de strooivelden die onstaan tijdens de werking. De beweging van een spoel bij een magneet wekt nu eenmaal energie op. Die extra energie is in dit geval ongewenst. Door een afschermingsring (de Faraday ring) te plaatsen nemen strooivelden af. De algehele verbetering is enorm. Tot 3kHz is de verorming zelfs 10dB lager. Daarboven nog steeds gemiddeld 3dB.

IHL - Beryllium tweeter (Infinite Horn Loading)
Achter het tweetermembraan ontstaat flink wat druk. Net als in de luidsprekerkasten moet deze zoveel mogelijk worden geneutraliseerd. Focal lost dit op door die druk eerst te dempen met schuim. De rest wordt naar achteren afgevoerd door middel van een hoorn constructie. De vervorming door overdruk neemt zo dertig procent af tussen de 1,5 en 4 kHz.

Focal Sopra Nº1

Focal Sopra Nº1

De Focal Sopra Nº1 is het boekenplank model uit de Sopra lijn van Focal. Deze speaker beschikt over een 6” woofer en een 1” tweeter deze drivers zorgen ervoor dat de Focal Sopra Nº1 een frequentiebereik van 45Hz-40kHz heeft met een gevoeligheid van 89dB.

Focal Sopra Nº2

Focal Sopra Nº2

De Focal Sopra Nº2 is het vloerstaande model uit de Sopra lijn van Focal. Deze speaker beschikt over twee 7” woofers een 6” midrange driver en een 1” tweeter deze drivers zorgen ervoor dat de Focal Sopra Nº2 een frequentiebereik van 34Hz-40kHz heeft met een gevoeligheid van 91dB.